Analyse Ajax - Panathinaikos

In mijn vorige post heb ik het onder andere over buitenspelers gehad. Buitenspelers met 'het krijt aan de schoenen' hebben in mijn ogen nooit bestaan. Ik werd in die gedachte bevestigd door de wedstrijd Ajax - Bayern Munchen te bekijken. Omdat ik het toch zeker wil weten heb ik ook de wedstrijd Ajax - Panathinaikos uit 1971 bekeken. Ik let, zoals altijd, vaak op dingen als de opbouw, de posities op het middenveld en de manier waarop er druk wordt gezet. Daar komt nu dus ook nog 'de buitenspeler' bij.

Ik begin met de manier van druk zetten. Het is de 4e minuut en Panathinaikos heeft een ingooi, diep op eigen helft. Je ziet bij Ajax de 3 spitsen voorin:



De bal wordt teruggekaatst naar de man die ingooide en vervolgens naar voren geschoten. Daar wordt de bal opgepikt door een middenvelder. Er staat op dat moment 1 middenvelder van Ajax bij:


De speler met bal omspeelt de middenvelder van Ajax en geeft een pass naar voren. Op dit moment heeft Ajax drie spelers bij de situatie staan en het druk zetten begint:



Rechtsbuiten Swart zakt ook nog in waardoor ze in principe van alle kanten druk kunnen zetten:


De bal wordt verder naar het midden gespeeld. Belangrijk is de middenvelder van Ajax die het kortst op de situatie staat:



Die gaat namelijk doordekken. Hij laat zijn eigen man lopen, gaat er vanuit dat die overgenomen wordt en blijft druk zetten op de bal:


De bal wordt weer doorgespeeld. Het probleem is dat niet iedereen met dezelfde ijver aan het druk zetten was, waardoor die man tijd heeft om naar voren te kijken en te spelen:


De wordt naar voren gespeeld naar de speler die net doorgelopen was en werd losgelaten door de middenvelder van Ajax. Belangrijk is of die man is overgenomen. Doordat dit zo is moet hij de bal in één keer doorspelen:


Panathinaikos had toen een goed team met veel erg goede voetballers. Vooral technisch gezien kon Panathinaikos een heel eind mee met Ajax. De speler tikt de bal goed door naar de volgende man. Ook die is losgelaten door de man die zoeven doordekte en deze man moet dus ook weer overgenomen worden. Ook dit gebeurt:


De speler kan zich op techniek uit de situatie draaien en Ajax kan zich daarna hergroeperen. Panathinaikos heeft zich dus uit deze situatie gevoetbald, wat knap is. Panathinaikos bouwt verder op. Ajax hanteert het positioneel verdedigen. Zoals ik in een eerdere post heb gezegd is het daarbij belangrijk zoveel mogelijk linies/zones te creëren zodat de tegenstander gedwongen wordt veel keuzes te maken, veel linies te doorbreken en daarbij fouten te maken. In dit beeld zie je dat Ajax 6 linies heeft opgeworpen:


Hierdoor moet de lange bal gespeeld worden die te hard is en opgepikt kan worden door de keeper. Voetbal is een spel wat altijd hetzelfde zal blijven. Barcelona speelt tegenwoordig op deze manier, Ajax begon ermee in de jaren 70. Het enige wat veranderd is, is de snelheid waarmee er gespeeld wordt.


Dan de buitenspelers. Linksbuiten Keizer mag toch met recht een 'klassieke buitenspeler' genoemd worden. Een buitenspeler met het krijt aan de schoenen. Ajax is bezig met de opbouw en verdediger Hulshoff gaat een crosspass spelen op linksbuiten Keizer:


Keizer ontvangt de bal, maar niet aan de zijlijn. Hij was daarvoor naar binnen getrokken en moet dus naar buiten lopen en zelfs dan staat hij nog bij de punt van het 16 meter gebied:



Keizer neemt de bal vervolgens met zijn rechterbeen aan, gaat buitenom en geeft de voorzet waaruit van Dijk de 1-0 binnen kopt. Het is wel de enige keer in de hele 1e helft dat hij dit doet.

Dan het meeverdedigen. Ook Keizer moest gewoon zijn meters terug maken. Ajax heeft net de bal veroverd en Keizer wordt zelfs in het centrum ingespeeld, diep op eigen helft:



Vervolgens loopt Keizer door naar voren. Hij blijft daarbij gewoon in het centrum en staat niet op links. Sowieso stond Keizer deze wedstrijd ook vaak in de spits en wisselde veel met Cruijff (die overal en nergens liep). Ook rechtsbuiten Swart wisselde veel van positie en stond niet altijd aan de rechterkant:


Dan het positiespel van Ajax. Ajax heeft een ingooi:



De ingooi wordt meteen teruggekopt:


Swart speelt de bal vervolgens terug:



De rechtsback van Ajax heeft vervolgens drie keuzes (dat is altijd het minimaal aantal keuzes dat een speler moet hebben). Hij kan rechtsbuiten Swart weer inspelen, hij kan de doorgeschoven verdediger Vasovic (nr2) inspelen of hij kan de rechtshalf inspelen. De driehoeken zijn goed zichtbaar:


Hij kiest er voor om de rechtshalf in te spelen, die weliswaar onder druk gezet wordt:



De rechtshalf maakt echter een lichaamsschijnbeweging waardoor hij zichzelf vrij speelt. Opnieuw zijn de driehoeken zichtbaar:


De rechtshalf maakt vervolgens een mindere keuze door de bal in één keer te willen voorzetten. Hij trapt de bal te hard en zo wordt het een doeltrap. Het gaat er om dat de posities bezet zijn en de speler met bal keuzes kan maken.

2 opmerkingen:

  1. Dit Ajax speelde dus 4-3-3 met de punt naar achter zonder een inschuivende verdediger (naar controleurspositie)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door het beeld is dat moeilijk te zien en ik heb de wedstrijd ook niet meer op mijn pc staan, dus dat durf ik niet met zekerheid te zeggen.

    BeantwoordenVerwijderen