Driehoeken

Na twee weken pauze vanwege interlands en tijdgebrek is het weer tijd voor een analyse. Ik heb van een lezer het verzoek gekregen iets over driehoeken te schrijven.
Er is een grote groep in de voetballerij die vinden dat je driehoeken moet 'maken'. Dat wil zeggen dat het in principe niet uit maakt hoe je staat, maar je uit jezelf moet zien hoe je driehoeken gaat maken met de medespelers om je heen. Ik snap dat nooit zo goed want dat is hartstikke moeilijk en vraagt veel te veel van spelers. Het is al zo moeilijk, dan lijkt het me niet verstandig om het nóg ingewikkelder te maken. Het is daarom makkelijker om in je hele elftal al zo te staan dat er zoveel mogelijk driehoeken te zien zijn. Wanneer je dan in je positie beweegt is het maken van driehoeken en daarbij het bezit houden van de bal, wat natuurlijk vrij belangrijk is, een stuk makkelijker. Dan hoef je maar een paar passen links of rechts te maken om vrij te komen of kun je een moment kiezen om diep te gaan.
Barcelona speelde dit weekend tegen Villareal. Barcelona is nog steeds het team dat het beste positiespel speelt en daarbij ook veel driehoeken maakt, daarom neem ik deze wedstrijd als voorbeeld.

We beginnen bij de opbouw van Barca in de 1e helft. Controleur Mascherano heeft de bal en gaat hem naar de vragende centrale verdediger Busquets spelen. Je ziet hier al dat het hele team in driehoeken staat:
*klik op de afbeelding voor een vergroting



Busquets krijgt de bal en heeft ruimte om op te lopen. Die ruimte wordt gecreëerd door back Alves die heel diep weg staat en eigenlijk de nieuwe rechtsbuiten is. Rechtshalf Thiago laat Busquets zijn gang gaan en houdt in. Hij had er ook voor kunnen kiezen om diep te gaan of weg te lopen. Nu staat hij echter goed voor het geval Busquets balverlies zou lijden. Hierdoor creëert hij ook automatisch weer een driehoek want Iniesta doet precies hetzelfde, alleen dan 5 meter dieper:


Busquets kiest ervoor om naar buiten te passen en Alves in te spelen. Op het moment van de pass staan Busquets, Alves en spits Villa in een driehoek. Op deze manier zijn Villa en Busquets alleen niet aanspeelbaar. Dan moet er dus binnen de driehoek bewogen worden. Busquets zou in moeten zakken en Villa zou in de bal kunnen komen, diep kunnen gaan of in de rug weglopen bij zijn verdediger:


Één seconde later zie je dat Busquets inderdaad doet wat hij moet doen. Villa heeft er even geen zin in. Doordat Busquets inzakt is hijzelf weer aanspeelbaar maar maakt hij ook ruimte voor de rechtshalf. Deze loopactie is heel belangrijk, want wanneer hij zich weer zou aanbieden zonder in te zakken zou hij gedekt staan en maakt hij de ruimte voor Alves heel klein. Nu moet zijn man een keuze maken. Of hij blijft positioneel dekken (zoals hij nu doet) waardoor Busquets aanspeelbaar wordt, of hij loopt met Busquets mee waardoor de eventuele rechtshalf vrij zou komen. Dan krijg je overigens ook weer een driehoek:


Rechtshalf Thiago staat zelf ook nog 'onder' Alves en kan zodoende al meteen ingespeeld worden. De driehoek is weer 'gemaakt' en zo staat Busquets dus weer goed om rugdekking te geven mocht Thiago de bal verliezen. De belangrijkste reden voor het spelen in driehoeken is dat je bij balverlies altijd rugdekking hebt. De tweede reden die met de eerste samenhangt, is dat je op deze manier altijd mogelijkheden hebt om vooruit te spelen en zo min mogelijk breed. Een breedte-bal die onderschept wordt is levensgevaarlijk, omdat er dan geen rugdekking is:



Hierna volgt een voorbeeld van de keuzes die een middenvelder heeft. Thiago draait bij de aanname meteen open. Iniesta heeft hier op gerekend en is al diep gegaan. Ik vind dit alleen niet het goede moment omdat er weinig ruimte achter de verdediging ligt en de centrale verdedigers hem aan kunnen zien komen. Het nadeel van deze keuze is dat Thiago geen rugdekking heeft wanneer hij de bal zou verliezen. Het domste wat hij nu kan doen is de breedte-bal naar linkshalf Keita geven (de rode lijn). Wordt die onderschept dan heeft Barca 7 man voor de bal staan en door de afwezige rugdekking zou er ook niet meteen druk gezet kunnen worden en wordt het een gevaarlijke counter:

Thiago kan niet veel anders dan lopen met de bal, wat ook gevaarlijk is, maar beter dan op dit moment de bal spelen, want er is geen enkele afspeelmogelijkheid. Busquets heeft het gezien en kiest opnieuw positie achter Thiago:


Hij brengt de bal bij Keita, maar goed te zien is dat de driehoeken weg zijn en ook Keita weer in een lastig parket terecht komt:



Gelukkig voor Barcelona zet Villareal geen druk en kan Keita daardoor draaien met de bal en kunnen Thiago en Iniesta positioneel weer goed gaan staan waardoor de driehoeken weer te zien zijn:


Hierna volgt een korte combinatie. De spits van Villareal heeft opdracht gekregen om te gaan jagen en wordt uitgespeeld in een driehoek:




Wanneer Mascerano nu weer twee stappen achteruit doet is hij ook weer aanspeelbaar voor Iniesta. Dan zet Villareal wel druk, maar met te weinig mensen waardoor het lijkt alsof Barcelona alle ruimte krijgt en dit kinderlijk eenvoudig is. Het rmoeilijkste is echter om overal steeds een man-meer-situatie te creëren:


Eigenlijk zou de middenvelder van Villareal verder door moeten dekken en de andere middenvelder Iniesta over moeten nemen. Maar ook dan is het weer een kwestie van bewegen in de driehoek om weer vrij en aanspeelbaar te worden. Helaas stopt de middenvelder van Villareal met druk zetten:


Meteen hierna volgt wél het goede moment om diep te gaan. Er ligt meer ruimte achter de verdediging, overal is rugdekking en dus gaan Villa en Alves beiden diep:


Mascerano geeft de bal diep op Alves. Villa kreeg de bal niet en zet meteen een loopactie in om vrij te komen voor het doel. Als de voorzet goed is dan is het in principe een goal:


Alves neemt de bal helaas niet goed aan maar haalt er toch een corner uit.

Wanneer je team overal in driehoeken staat en je beschikt over technisch goede spelers dan is het voor de tegenstander bijna onmogelijk om de bal te veroveren. Een voorbeeld waarin Villareal wel druk probeert te zetten maar ze er niet aan komen. Controleur Mascerano heeft de bal, kan het middenveld in spelen maar kiest er voor om een crosspass op linksbuiten Afellay te geven:

Thiago loopt zich weer vrij door er 'onder' te komen. Dit is een constant proces wat een abc'tje moet zijn in een team:



Afellay kan de bal net binnenhouden en speelt terug op Busquets. Iniesta ziet dat hij onder druk gezet gaat worden en komt dus in de bal. Je kunt nu al zien waar Iniesta naartoe gaat passen:


Alzo geschiedt. Villareal zet wel druk en zit heel kort op de middenvelders van Barca, maar dit is bijna niet te verdedigen wanneer je geen mensen van achteruit doorstuurt om ook druk te zetten:



Hierna volgt een prachtig voorbeeld van bewegen in een driehoek. Centrale verdediger Busquets speelt rechtshalf Thiago in. Aan de zijkant is rechtsback/buiten Alves al gestart:


Thiago laat de bal echter lopen voor Messi, die achter hem staat. Villareal zet weer druk, maar Messi kaatst meteen uit op Thiago die op zijn beurt meteen diep speelt op Alves. Ondanks dat er drie man van Villareal op zo'n kort stuk staan lukt de combinatie. Wanneer dat niveau is bereikt ben je praktisch onklopbaar:


Het goede van Barcelona is dat ze dit systeem en dit spel er vanaf de jongste jeugd in stampen. Daardoor kan een speler als Thiago zonder enig probleem ingepast worden. Hij loopt altijd goed en hoeft dat niet meer te leren, want hij loopt die looplijnen al vanaf zijn 13e. Thiago heeft daarnaast buitengewone technische kwaliteiten wat hem wat mij betreft tot één van de grootste talenten in de wereld maakt.

1 opmerking:

  1. Zeer goede artikelen op deze site mijn complimenten. Ik vind je artikelen erg goed passen bij onze website (www.catenaccio.nl) en ik zou je daarom ook willen vragen of je voor ons wil komen schrijven. Mocht je interesse hebben, dan kun je even een mailtje sturen naar pieter@catenaccio.nl, dan kunnen we het erover hebben.

    BeantwoordenVerwijderen